top of page

Sumea syksy ja lehmän häntä efekti

Tuli vastaan facebookissa postaus tutun tietotyöläisen haasteesta, joka on oman näkemykseni mukaan melko tavallinen. Kesäloman virkistävät vaikutukset ovat karisseet parissa viikossa ja tietotyö väsyttää aivot työpäivän aikana niin, että noin 25% päivästä menee harakoille, aivojen ollessa iltapäivällä jo tiltissä. Lisäksi vapaa-ajalla ei löydykään enää rahkeita tehdä aivokuormaa tasapainottavia päätöksiä ja tekoja, jolloin loppuviikkoa kohti työtehot laskevat kuin lehmän häntä. Paitsi työtehot, myös yleinen elämänlaatu laskee.


Aivojen kapasiteetti keskittyä, ratkoa ongelmia ja tehdä päätöksiä on rajallinen. Se johtuu ihan konkreettisista fysiologisista syistä. Tahdonvoimalla puristaen kapasiteettia ei voida ylittää. Päinvastoin, kunnon rykäys tahdonvoimaa saattaa nostaa stressihormonitasot niin korkealle, että kapasiteetti pieneneekin. Jokaisella meistä kuitenkin on käyttämätöntä kapasiteettia. Aivot on houkuteltava positiivisen kautta sen käyttämiseen.


On monia tapoja saada aivojen kapasiteetti riittämään työpäivän ajan. Edellisessä kirjoituksessa mainitsemani tauotus on kärkisijalla tärkeysjärjestyksessä. Sitä ei suinkaan aina pysty optimaalisesti toteuttamaan, mutta kun on tietoinen sen tarpeesta, pystyy taukoja luomaan sinnekin, missä on luullut niiden olevan mahdottomia.



Taukoliikettä ja aivojumppaa
Keholla apuja aivotyöhön

Muita aivojen kapasiteetin optimoinnin välineitä työpäivän aikana ovat esimerkiksi erityyppisten tehtävien sijoittelu työpäivään niin, että aivojen päiväaikainen luonnollinen vireystilan vaihtelu huomioidaan. Jos se ei ole mahdollista, voi kehollisilla harjoituksilla pyrkiä vaikuttamaan omaan vireystilaan niin, että se vastaa mahdollisimman hyvin käsillä olevan tehtävän vaatimuksia. Yksinkertaisimmillaan vireystilaan vaikutetaan parin minuutin polvennostokävelyllä tai kyykyillä sitä nostaen ja muutamalla pidennetyllä uloshengityksellä laskien. Vireystila on olennainen aivotyön tekemisessä, koska se vaikuttaa mm. keskittymiskykyymme, ongelmanratkaisukykyymme ja luovuuteemme. Puhumattakaan vaikutuksista vuorovaikutukseemme.


Vinkkejä ja tietoa aivotyön sujuvoittamisesta löytyy nykyään melko helposti. Usein haaste on, miten saada vinkit ja hyvät käytännöt juurrutettua työntekemisen tavaksi. Toinen tyypillinen haaste on valita mistä muutoksista lähteä liikkeelle, jotta tulosta alkaa syntyä järkevällä aikajänteellä. Alkuvaiheessa muutoksen tekeminen työtapoihin vaatii huomionkiinnittämistä ja päätöksiä eli vaatii osansa käytettävissä olevasta aivojen kapasiteetista. Tässä kohtaa valmennuksesta on iso apu. Valmentajana autan löytämään yksilölle ja/tai työyhteisölle ratkaisut, jotka riittävän nopeasti alkavat myös vapauttamaan kapasiteettia. Ja pidän huolen, että käyttämättömänä ollutta kapasiteetti löytyy hyödynnettäväksi.


Jos olet kyllästynyt sumeisiin aivoihin ja heti seuraavalla viikolla unohtuvien aivotyövinkkien kokeiluun, tule valmennukseeni, jossa luodaan pitkäkestoista muutosta ja tulosta. Työyhteisälle suosittelen yhdistelmää Vipinää vintiin-koulutus ja Vireyttä viisaasti-valmennus. Tässä paketissa startataan yhteisellä koulutuspäivällä, jonka jälkeen ratkaisut juurrutetaan valmennuksessa työyhteisön arkeen. Tämä on investointi, joka maksaa itsensä takaisin varmasti.


Tietotyöläisen työtehojen ja elämänlaadun lehmän häntä -efekti, joka työviikon aikana tapahtuu, ja viikonloppuna palautellen paikataan, toistuakseen jälleen seuraavalla viikolla, voidaan muuttaa. Syksysi voi olla sumea tai kirkas, tee valintasi kohti haluamaasi syksyistä näkymää.



Kirkkaita ajatuksia ja syyspäiviä toivottaen,

Janita


48 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page