top of page

Vireyttä ja aivoterveyttä tulevaan syksyyn

Tyrvään Sanomien toimittaja Virpi Starkman kiinnostui aivoterveyden ja liikkeen yhteydestä ja kävi haastattelemassa minua viime viikolla. Minähän innostuin ja pulputin niin, että toimittajan aivoterveys oli ehkä koetuksella. Ihanan selkeä juttu siitä ammatti-ihmisen käsissä tuli! Täällä on nähtävillä lopputulos: https://www.tyrvaansanomat.fi/elamanmeno/art-2000009759114.htmlTanssiva ihminen luonnossa
Liikettä arjen lomaan.

Nostin puheissani tärkeimmiksi asioiksi tauot ja liikkeen. Miksi? "Kehon ja mielen yhteys katkeaa, kun olemme paljon paikallamme. Emme huomaa, kun väsymme." Kehomme kyllä kertoisi, mutta kehon ja mielen yhteys onkin mykkä. Se vaatisi monipuolista liikettä pysyäkseen yllä. Monipuolisella liikkeellä en viittaa siihen, että vapaa-aika täytetään erilaisilla liikuntalajeilla, joka sekin on hienoa. Kehon ja mielen yhteyden ylläpito ei vaadi, että huhkitaan tavoitteellisesti. Riittää, että liikutat kehoasi arjessa monipuolisesti, puutarhassa, metsässä, keittiössä tanssahdellen, pukemalla vaatteet aamulla jollakin toisella tavalla kuin yleensä, jne.


Anna arjen lomassa keholle erilaisia ärsykkeitä ja käytä omituisiakin liikeratoja, kuulostele kehoa. Ja älä ihmettele, jos ei onnistu ja turhaudut. Vaikeinta on usein jaksaa tai osata olla läsnä arjen rutiineissa niin, että rutiineja saisi rikottua tai muutettua. Se kysyy voimavaroja. Jo se on läsnäoloa, kun huomaat, että olet mennyt automaatiolla läpi päivän. Kiitä itseäsi huomiosta ja tee jotakin tavallisuudesta poikkeavaa kehollasi siinä hetkessä. Hengitä vaikka syvään ulos ja kiemurtele käsiäsi kuin ne olisivat käärmeet.


Ja miksi työn tauotus? Miksei liikunta, ravinto ja uni? Koska tauottamalla voimme säädellä vireystilaamme siten, että unikin paranee. Ja taukojen avulla pystymme säätelemään kuormitusta niin, että jaksamme liikkua vapaa-ajalla ja tehdä itselle hyvää tekeviä valintoja ruokakaupassa.


Jos kaipaat itsellesi tai työyhteisöllesi aivoterveellisempaa arkea tai haluat säilyttää loman elvyttävät vaikutukset mahdollisimman pitkälle syksyyn, käy katsomassa koulutukset ja valmennukset: https://www.findingflow.fi/palvelut Palveluja löytyy niin etänä kuin kasvokkain. Syksyn osalta varauskalenteri on nyt auki, ja vielä aikatauluissa on valinnanvaraa.

19 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page