top of page

Voikukkien aikaan!

Finding Flow on todella konkreettisesti virrannut vuodenkierron mukana. Kevään valo on käynnistänyt ajan, jossa asiat virtaavat vauhdilla, suunnitelmia viedään loppuun ja uusia aloitetaan. On valmisteltu yksin ja yhteistyökumppanien kanssa kesän tapahtumia ja luontoon ja palautumiseen liittyviä Tyhypäiviä, saatettu kevään tanssi- ja kehonhuoltokausi päätökseen ihanilla esityksillä ja tietysti herkuteltu ja hellitty kehoa tuoreilla villivihanneksilla ja -yrteillä päivittäin.


Kesäkauden ensimmäinen tapahtuma oli tätä kirjoittaessa eilisessä päivässä 25.5.2023, jolloin Finding Flow oli mukana ihanan Viheriän organisoimassa Sastamalan Lumossa, luonnon monimuotoisuutta edistävän hankkeen äärellä Voi Kukka! -työpajalla. Työpajassa insproiduttiin voikukasta liikkeellisesti ja kotikeittiöön soveltuvin käyttövinkein. Voikukka on upea kasvi, josta voi käyttää sen kaikki osat. Seuraava tapahtuma onkin jo huomenna VilliMetsä yhteistyönä Mielen soinnut Satun kanssa!


Takaisin voikukka tunnelmiin! Voikukka on ravinnepitoinen ja lisää virtsan eritystä. Jälkimmäisen ominaisuuden vuoksi sitä ei suositella matalan verenpaineen omaaville tai munuais- tai sappivaivoista kärsiville. Jos näitä haasteita ei ole, voikukka toimii terveyden tukena oivasti, kunhan aloitat käytön kohtuullisella määrällä ja kuulostellen kehon reaktioita. Ainakin itsellä voikukan vaikutus nestekiertoon on yllättävänkin voimakas.


Meillä kaikilla kasvaa omalla pihalla tai muutoin lähiluonnossa tämä uskomattoman monikäyttöinen kasvi, jota sitten toisinaan (useinkin) vaivalla yritetään hävittää ja kitkeä. Mitä, jos ottaisit kasvin käyttöön?


Voikukan juuren voi kaivaa keväällä tai syksyllä (toki muulloinkin, mutta eniten siinä on ravinteita kasvukautta ennen tai sen jälkeen). Juuri pestään, paksummat osat leikataan pienempiin osiin ja kuivataan esim. kasvikuivurissa tai uunissa. Kuivattu juuri sopii esim. teeksi, jauhettuna smoothieen, keittoihin... Jos haluaa kokeilla voikukkakahvia, voi kuivatun juuren paahtaa ennen jauhamista. Voikukanjuuri kahvin ohjeen löydät täältä. Juurta voi käyttää myös tuoreena keitoissa, juuresten tapaan. Voikukan muiden osian kerääminen kuuluu jokamiehen oikeuksiin, mutta juuren ei. Kerää juuria siis omalta pihalta tai maanomistajan luvan kanssa.


Voikukanlehtiä voi käyttää esimerkiksi salaateissa, smoothieissä, keitoissa, munakkaissa paistoksissa, leivän päällä salaatin tapaan. Voit kuivata lehtiä talven varalle, jolloin sitä voi hyödyntää läpi vuoden ruoanlaitossa ja vaikkapa yrttiteen yhtenä ainesosana. Lehtiä, nuppuja ja kukkia voi myös pakastaa tuoreeltaan. Laita sopivan kokoisina annoksina pakkaseen.


Juuri nyt täällä Sastamalan korkeuksilla on aika, jolloin on saatavilla sekä voikukan kukkia että nuppuja. Kukat tuovat salaattiin ihanaa makeutta ja kauneutta. Kukkien vihreä osa on jonkin verran kitkerä, joten revin salaattiin keltaiset osat pehmeää makeutta tuomaan. Jos aikaa ja kärsivällisyyttä

löytyy, kukista voi tehdä voikukkamarmeladia. Tein kerran, ja se oli aivan käsittämättömän hunajaista. Tekeminen kuitenkin ottaa aikaa, kun kukkien keltaiset osat irrotetaan vihreistä, joten toinen kerta odottaa vielä tuloaan, kun nämä keväät ja alkukesät ovat kaikessa runsaudessaan niin ihanan tapahtumarikkaita. Ehkäpä kokeilen pakastaa kukkia, jos marraskuun pimeydessä olisi aikaa voikukkamarmeladin teolle.


Nuppuja käytän salaatissa sellaisenaan, mutta oma ehdoton suosikkini on käyttää niitä munakkaassa luomupakastevihannesten ja muun villivihannessaaliin keralla. Kevyt kuumennus öljyssä tai voissa pehmentää nuppujen makua ihanasti. Nupuista voi tehdä myös voikukkakapriksia. Ohjeita on erilaisia, yhden version löydät täältä. Suosittelen keräämän nuput kapriksia varten, kun varsi ei ole vielä kasvanut pituutta. Näin nuput pysyvät koossa paremmin.


Jos villivihanneskärpänen on puraissut, mutta tunnistustaidot tai keräyspaikan valinta arvelluttaa tai kaipaat vinkkejä käsittelyyn ja reseptiikkaan varaa paikkasi kesäkuun villivihannestapahtumista. 14.6. intoillaan villivihanneksista Sastamalan Karkussa ja 20.6. Tampereella Haiharassa. Näissä tapahtumissa opit tunnistamaan, keräämään ja käyttämään noin kymmentä erilasta lähiluonnon villikasvia. Molemmissa tapahtumissa luvassa ihania makuelämyksiä villivihanneksista! Jos nämä tapahtumat eivät osu aikatauluusi tai sijaintiisi, voit myös tilata opastuksen omalle porukallesi siihen ympäristöön, johon haluat.


Ravinteikasta, aurinkoista ja insproivaa kesän alkua juuri sinulle!


Janita







40 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page